Nieuws

14/01/2022 Aantal dementerende Belgen gaat in 28 jaar flink stijgen

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes die wereldwijd zo’n 57 miljoen patiënten telt. Iedere 4 seconden komt daar ergens ter wereld een patiënt bij. Ook in België neemt het aantal dementerenden toe: momenteel lijden ongeveer 190 duizend Belgen aan dementie, maar naar verwachting zullen dit er in 2050 maar liefst 330 duizend zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse medische tijdschrift The Lancet.

Onderzoek van Britse medische tijdschrift The Lancet

De studie gebruikt cijfers uit 2019. Destijds kampten 190.477 Belgen met de ziekte. Volgens The Lancet zal dat aantal oplopen tot 330.572 in 2050. Dat is een stijging van 73 procent in 28 jaar. Ook de wereldwijde prognose is zorgwekkend. Volgens het Britse medische tijdschrift zouden er in 2050 153 miljoen mensen lijden aan dementie. Concreet houdt dat een verdrievoudiging in.

Maar waarom stijgt het aantal dementerenden zo drastisch? Dat heeft voornamelijk met de vergrijzing te maken. Mensen worden ouder en hebben daardoor een grotere kans om ziek te worden. Daarbij speelt onze (ongezonde) leefstijl ook een belangrijke rol. Roken, obesitas en diabetes zijn risicofactoren, maar komen veel voor in de huidige samenleving. Ook een lagere scholingsgraad, die een ongezonde leefstijl en minder cognitieve reserves met zich mee zou brengen, kan een negatieve invloed hebben op het aantal dementerenden. Kortom, een gezonde leefstijl zou de opmars van het aantal dementiepatiënten enigszins kunnen beperken.

Auteur: redactie

Laatste Artikelen
ARCHIEF