Artikelen

17/09/2021 Amphia Ziekenhuis start met operatierobot: voordelig voor chirurg én patiënt

Het Amphia Ziekenhuis in Breda is afgelopen week van start gegaan met een nieuwe operatierobot. Deze “studierobot” is ideaal om in te zetten tijdens het opleiden van chirurgen. Hij bestaat namelijk uit twee consoles, waardoor het vanaf nu mogelijk is om een tweede chirurg te laten meekijken.

Eén van de consoles is dus voor de opleider en de ander is voor de chirurg in opleiding. Hierdoor kan de opleider beter meekijken, feedback (aanwijzingen) geven en bepaalde handelingen demonstreren. Volgens het Amphia Ziekenhuis heeft de robot daardoor een grote en positieve invloed op het leertraject.

Ontwikkelingen op het gebied van robotoperaties

Bij operaties aan het spijsverteringskanaal lopen de robotchirurgen van het Amphia, naar eigen zeggen, voorop. Ze maken namelijk deel uit van de European Academy of Robotic Colorectal Surgery en geven trainingen aan artsen die zich ook willen ontwikkelen op het gebied van robotoperaties. Dit gebeurt nationaal én internationaal. Ook ingewikkelde operaties aan de alvleesklier doen de artsen in het Amphia al met een operatierobot.

Op de afdeling oncologie (kanker) werken de urologen van het Amphia sinds dit jaar samen met de urologen van het Bravis Ziekenhuis. Zo worden de patiënten met blaaskanker geholpen in het Amphia. Daar wordt (een gedeelte van) de blaas verwijderd met een operatierobot. Daarentegen worden patiënten met prostaatkanker juist geholpen in het Bravis. Bij hen wordt de prostaat met behulp van de operatierobot verwijderd.

Meerdere ziekenhuizen werken met operatierobots

Steeds meer ziekenhuizen zijn de afgelopen jaren gebruik gaan maken van operatierobots. Ze bieden ondersteuning bij chirurgische ingrepen en maken het mogelijk om meer complexe ingrepen uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan ingewikkelde darmoperaties of delicate netvliesoperaties. Door de extra bewegingsmogelijkheden die de robotarm biedt, is het operatiegebied beter bereikbaar en kunnen operaties nauwkeuriger uitgevoerd worden.

Ook voor patiënten is er een groot voordeel: de operatie is minder ingrijpend en er is minder kans op schade aan weefsel en/of bloedvaten. Dat bevordert het herstel, waardoor revalideren vaak sneller gaat.

Auteur: redactie

Laatste Artikelen
ARCHIEF