Nieuws

09/05/2022 Isala ziekenhuis opent vestiging in Meppel: natuur en beweging staan centraal

Het Isala Ziekenhuis in Zwolle heeft er sinds kort weer een “klein zusje” bij. Na de zorglocaties in Kampen, Heerde en Steenwijk is er nu, na twee jaar bouwen en inrichten, ook een vestiging geopend in Meppel. Het nieuwe ziekenhuis kenmerkt zich in het ontwerp door natuur, licht en ruimte en wil tevens een verschil maken als “beweegziekenhuis.”

Healing environment creëren

Het Isala Meppel bevindt zich naast het Reestdal en wilde met het ontwerp aansluiten bij de natuurlijke omgeving. Er is rekening gehouden met licht, ruimte en de natuur is naar binnen gehaald. Dat ziet men terug in het vele groen, de okergele kleur en de afbeeldingen van dieren in de natuur. Hiermee wil het nieuwe ziekenhuis een “Healing environment” creëren. “We willen dat de patiënten hier zo ontspannen mogelijk kunnen zijn. Dat betekent rust, daglicht en makkelijke oriëntatie”, aldus Mariska de Groot, transitiedirecteur bij Isala.

Daarnaast wil het Isala Meppel zich onderscheiden als “beweegziekenhuis”. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat beweging een positieve bijdrage kan leveren aan het herstel van patiënten: de opnameduur is vaak korter en patiënten hebben een betere conditie, zodat ze zich thuis sneller en beter kunnen redden. “We hebben er daarom voor gezorgd dat er allerlei dingen op en rond de afdeling te doen zijn, zodat mensen verleid worden om het bed uit te gaan”, zo legt De Groot uit.

Wandelpad en beweegtuin

Zo is er op iedere afdeling een beweegruimte met onder andere hometrainers. Op de wanden in het ziekenhuis staan QR-codes die leiden naar digitale geluidsfragmenten, waarin boswachters vertellen over het Reestdal. Buiten kunnen patiënten bewegen op het wandelpad en in de beweegtuin.

In het ontwerp is er rekening gehouden met kortere looproutes. In het “grote” Isala ziekenhuis in Zwolle zijn er soms lange looproutes met smalle trappen en nauwe gangen. Veel patiënten en personeelsleden hadden hier negatieve ervaringen mee. Daarom is er in het nieuwe, compactere ziekenhuis gekozen voor korte looproutes. Dat betekent dat patiënten die voor een operatie komen en nog goed ter been zijn, zelf van de kleedruimte naar de operatiekamer lopen: “Dit voorkomt veel gedoe met het slepen van bedden”, aldus Maaike Arlar, projectmanager bij Isala.

Basisziekenhuis voor Zuidwest-Drenthe, Noordwest-Overijssel en een deel van Zuid-Friesland

Het Isala Meppel gaat als basisziekenhuis fungeren voor de regio Zuidwest-Drenthe, Noordwest-Overijssel en een deel van Zuid-Friesland. Echter, de nieuwe vestiging gaat zich specialiseren in heupoperaties: “Dat betekent dat alle Isala-patiënten die een heupvervanging moeten ondergaan straks hier geopereerd worden. Ze gaan naar de polikliniek in Zwolle, worden hier geopereerd en zijn dan ook snel weer thuis”, aldus De Groot.

Auteur: redactie

Laatste Artikelen
ARCHIEF